NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA.


ŘEŠENÍ LOKALITY KASÁRNA V NAŠEM MĚSTĚ MÁ VELKÉ "PORODNÍ BOLESTI"

Vloženo 20.03.2021
Podívejte se na vývoj událostí od prosince 2020:

Nejdříve záznam diskuse a usnesení v Radě města č. 58:







Na zastupitelstvo, které se konalo 18.3.2021 byl zařazen bod následujícího znění:

"4/4 VZ - Urbanisticko-architektonická studie areálu bývalých kasáren v Novém Městě nad Metují".


A protože se tentokrát Zastupitelstvo konalo v přímém přenosu, tak jsme my, diváci, mohli vidět poprvé tu vítěznou studii, kterou vybrala ta komise neznámého složení.
(Je to sejmuto z obrazovky a tak kvalita obrázku není valná. Doufejme, že už brzo město zveřejní návrhy, ze kterých se vybíralo, jak je slíbeno níže - viz "Kurýr", Výstavba v našem městě.)



Nejdříve - město by mělo zveřejnit znění toho zadání. Akce je nazývána "Veřejnou zakázkou", ale občané zatím neměli možnost se seznámit se zadáním, složením komise která vyhodnotila vítěze, ani s variantami, které byly hodnoceny. Takže režim celé záležitosti do současnosti nebyl nijak veřejný. Alespoň já jsem nic nenašel.

Na Zastupitelstvu se rozpoutala dlouhá diskuze s různými názory a připomínkami.
Bylo jasné, že to Rada poslala do Zastupitelstva "nedovařené".

Zaujala mě zmínka o počtu bytů, které by se tam měly objevit. Prý to je cca pro 650 nájemníků. Nevím, proč naše město potřebuje ubytovat 650 lidí? Co tady budou dělat? Nebo je to snad sídliště pro nedaleké Kvasiny? Co to přinese pro rozvoj města?
Co to přinese pro občany našeho města? Kdo tvořil to zadání? Která komise to vybrala? Lokalitu "Kasárna" chápu jako "rodinné stříbro" našeho města a tak by se s ní mělo zacházet. Nabídnout občanům něco, co jim tady chybí. A je toho docela dost.



Také návrh, aby se "Kasárenská ulice" stala silnicí třetí třídy se nesetkal s porozuměním.
Já se na tu ulici koukám z okna a mohu potvrdit, že provoz je tam docela silný a ten se nezmění, pokud to bude bez nějakého omezení průjezdné. A je jedno, jestli to bude silnice III. třídy nebo "jen" městská komunikace. A tak nějaká přívětivá klidová zóna tím bude docela narušena. A i pro děti by to asi nebylo zrovna nejlepší.

Parkování se předpokládá v domech, což je prodražuje. Připomínám, že v platném Územním plánu je v této oblasti stále zobrazen parkovací dům.

Pokud jde o tu prázdnou kasárenskou budovu, tak studie počítá s "předěláním" na byty, ale pozor, pouze s okny JEN směrem k silnici (bylo to tam řečeno), to je na severovýchod. Osobně si myslím, že ten dům tam prostě překáží. Nebo se snad přece jenom z něj dá vykouzlit něco užitečného, co by se do toho komplexního řešení celé této lokality opravdu hodilo?


Nakonec se dohodlo, že se záležitost odloží do příštího Zastupitelstva a mezitím bude uspořádán jakýsi "seminář" s cílem vysvětlit a probrat detaily.


A tak bych se nedivil, kdyby byla vyhlášena nová architektonická soutěž. Tentokrát opravdu "transparentní" pro veřejnost.
Možná bychom se mohli přece jenom inspirovat v Náchodě.

A léta běží, vážení.

Počkejme si na zápis z toho Zastupitelstva.







Jindřich Buchal.

PRO ŘEŠENÍ PROSTORU "KASÁRNA" PROBĚHLA ARCHITEKTONICKÁ SOUTĚŽ VČETNĚ JEJÍHO VYHODNOCENÍ

Vloženo 30.12.2020

Podívejte se na informaci ze stránek našeho města:



Bylo by jistě pro občany zajímavé znát oficiální podobu zadání, které pro vypsanou soutěž naše město vydalo.

Jindřich Buchal.